Yemeklerde Hardal Kullanımı

Hardal, kendine has kokusu ve tadı ile dikkat çekmektedir. Acımsı tadıyla sofraların tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Hardal bitkisi, Akdeniz havzasında y..

Hardal, kendine has kokusu ve tadı ile dikkat çekmektedir. Acımsı tadıyla sofraların tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Hardal bitkisi, Akdeniz havzasında yetişmektedir. Keskin kokusu ve acımsı tadı ile ilk çağlardan bu yana tüketilmektedir.

Roma döneminde ve Yunan mutfağında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı. Karabiber öğütür gibi öğütülerek çeşitli et ve sebze yemeklerine tat vermesi amacıyla kullanılmaktadır. Hardalın içindeki protein, glikoz gibi bileşenler yemeğin lezzetine lezzet katmaktadır.

Siyah hardal ve beyaz hardal olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Siyah hardal bitkisinin çiçekleri sarı renklidir, meyveleri ise dört köşeli ve sivri yapılıdır.

Siyah hardalın küçük kızılımsı renkteki tohumları yakıcı tahriş edici etkiye sahiptir. Beyaz hardal ise daha soluk kırmızı bir renge sahip ve beyaz çiçeklidir.

Beyaz hardal tohumunun taneleri siyaha göre daha büyük yapılıdır.

Hardal, sindirim sistemini güçlendirerek kabız olmanızı engeller. Bununla birlikte bronşit, zatürre gibi şikayetlere de iyi gelmektedir. Lafa yapılarak ya da banyo suyu ile kullanılarak romatizma ağrılarına da iyi gelmektedir.

Tahriş edici özelliğinden dolayı deri ile uzun süre temas etmemesi önerilmektedir. İştah açmak için de tarçınla birlikte toz halinin karıştırılmasıyla kullanılabilir.

Yemeklerde Hardal Kullanımı

Hardal, macun olarak da çeşitli baharatlar ile birlikte harmanlanıp kullanılmaktadır. Bir çok yörede hardal karışımlı macunlar satışa sunulmaktadır. Tohumunu bütün hali ile tüketeceğiniz gibi toz haline getirerek de kullanabilirsiniz.

Hardal yapraklarını salata, çorba ya da sosların yapımında kullanabilirsiniz. Salata soslarına büyük bir lezzet kattığı için sıkça kullanılmaktadır.

Hardal bitkisinin bütün halindeki tohumlarını turşu salamuralarında kullanabilirsiniz. Et ve deniz ürünlerinin soslarında da kullanılmaktadır. Izgara sosları, fırınlanmış sebzelerin üzerinde, yumurta tarifleri ve sebze salatalarında da toz hali ile kullanılmaktadır.

Hardal, pekmez yapımında da kullanılabilmektedir. Hardallı pekmez olarak hazırlanan bu lezzet, kaynayan üzümlerin içine eklenerek kullanılmaktadır.

Hardal bitkisi hassas bir yapıya sahiptir ve uzun süre dayanıklı değildir. 20 derece sıcaklıkta saklanması gerekmektedir.

Bu sıcaklık seviyesi ile birlikte en fazla 6 ay içinde tüketilmesi önerilmektedir. Hardal kabuklarının kurumaması için bulunduğu kavanozun serin ve loş bir ortamda saklanması önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap