Trafik Sigortası Araç Satıldıktan Sonra Geri Alınır mı?

Trafik Sigortası Araç Satıldıktan Sonra Geri Alınır mı? Zorunlu trafik sigortası, araçların güvenli bir şekilde kullanılması açısından son derece önemlidir. Pek çok yasa trafik sigortalarının yaptırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bunun yanında araçların trafik sigortasının yaptırılmaması durumunda kişilere bir takım yaptırımlar uygulanmaktadır. Zorunlu trafik sigortası, her yıl yaptırılması gerekmektedir. Bu sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Çıkması halinde ise ciddi cezalar kesilmektedir. 

Trafik sigortalarının sürücüler açısından pek çok avantajı bulunmaktadır. Trafik sigortası ile kaza durumlarında maddi pek çok hasar güvence altına alınmaktadır. Trafik sigortası bulunan araçların satılması durumunda belli şartlar dâhilinde aracını satan kişilere sigorta tutarları geri ödenmektedir. 

Araçlar satıldıktan sonra, araç sahibinin öncelikle araç satılma belgesi ile birlikte sigorta poliçesini, aracına sigorta yaptırdığı şirkete iade etmesi gerekmektedir. Ardından araç sigorta poliçesi ile noter satış sözleşmesinin de iptal ettirilme işleminin yapılması gerekmektedir. Araç sahibi araç sigorta ile ilgili işlemleri yerine getirdikten sonra sigorta şirketi poliçenin kalan gününü hesaplayarak, prim hesaplaması yapmaktadır.

Sigorta şirketi kendi komisyon bedelini hesaplamadan düşer ve kalan tutarın sigorta sahibine iade işlemi gerçekleştirilir. Ödeme nasıl yapıldıysa, iade tutarı da aynı şekilde geri ödenmektedir. Eğer kişiler trafik sigortası ödemelerini kredi kartı ile yaptıysa tutar kredi kartına iade edilecektir. Nakit ödeme gerçekleştirildiyse o zaman iade de nakit olarak yapılacaktır. 

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Trafik Sigorta İadeleri Hesaplamaları Nasıl Yapılmaktadır?
Trafik Sigorta İadeleri Hesaplamaları Nasıl Yapılmaktadır?

Trafik Sigorta İadeleri Hesaplamaları Nasıl Yapılmaktadır?

Trafik sigorta iade hesaplaması araç sahipleri tarafından merak edilmektedir. Araçların satılması halinde sigorta iade tutarının belirlenmesi hesaplamaları üç aşamada gerçekleşmektedir. Sigorta şirketleri Trafik sigorta iade hesaplamalarını gerçekleştirirken öncelikle kendi komisyonlarını tutardan düşürmektedir. Ardından elde  edilen sigorta bedeli 365’e bölünmektedir. Bu sayede bir günlük sigorta bedeli hesaplanmış olur.

Bir günlük sigorta bedeli ise sigortalı olunan gün ile çarpılmaktadır. Elde edilen tutar toplam sigortadan çıkarılarak, iade edilecek tutarın belirlenmesi gerçekleştirilmektedir. Sigorta şirketlerinin komisyon bedelleri de 365’e bölünmektedir. Aynı şekilde ne kadar komisyon bedelinin düşeceği de hesaplanmaktadır. Sigorta ve sigorta şirketinden alınacak paralar bu şekilde hesaplanmaktadır. 

Araç Satışı Ardından Trafik Sigortası İşlemleri
Araç Satışı Ardından Trafik Sigortası İşlemleri

Araç Satışı Ardından Trafik Sigortası İşlemleri

Araç sahibinin değişmesi ile birlikte zorunlu trafik sigortası ile ilgili yapılması gerekenler zorunlu trafik sigortası genel şartları içerisinde yer almaktadır. Önceleri satışın gerçekleşmesinin ardından sekiz gün içerisinde araç sahiplerinin durumu sigorta şirketlerine bildirerek poliçenin yeni sahibe geçmesi sağlanabilmekteydi. Ancak bu uygulama günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir.

Yeni şartlara göre, araç sahibinin aracını satmasından sonra sigorta poliçesi ile noter satış sözleşmesini iptal ettirmesi gerekmektedir. Poliçenin iptal ettirme işleminden sonra kalan sigorta primleri, sigorta şirketi tarafından hesaplanarak satışı gerçekleştiren araç sahibine iadesi gerçekleştirilmektedir. Aracın yeni sahibinin ise yeni sigorta poliçesi yaptırması gerekmektedir. 

Prim İadesi almak İçin Yapılacak İşlemler

Araç sahibinin aracını sattıktan sonra prim iadesi alabilmesi için yapması gereken bir takım işlemler bulunmaktadır. Araç satıldıktan sonra 10 gün içinde sigorta şirketine durumun bildirilmesi gerekmektedir. Araç sahibinin aracını sattığı tarihte gerçekleştirilen noter belgesi baz alınarak iade işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Aracın el değiştirmesi ile birlikte sigortalı da değişecektir. Değişim tarihinden itibaren mevcut sigoorta sözleşmesi de sona ermektedir. Gün esasına göre hesaplamalar yapılarak aracın eski sahibine kalan gün sigorta tutarının iadesi yapılmaktadır. Fakat mevcut sözleşmenin geçerliliği, aracın satışının ardından 15 gün içinde yeni araç sahibi işlem gerçekleştirene kadar geçerliliğini korumaktadır.  Bu durum için iki tarafın da herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. 

Başka İçerik:  Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Ödeme Yapmaz

Aracın Satışının Ardından Kalan Sigorta Priminin Ödeme İşlemleri 

Trafik sigortalarında, primler yıllık olarak ödenmektedir. Bu durumda araç satışında bu primlerin geri ödenip ödenmeyeceği araç sahipleri tarafından merak edilmektedir. Araç satılması ve aracın el değiştirmesi durumunda araç sigortasının kalan primleri hesaplanarak aracın eski sahibine iade edilmektedir. Poliçenin kalan süresi göz önünde bulundurularak hesaplamalar yapılmaktadır. Prim hesaplamaları yapıldıktan sonra tutarın iadesi gerçekleştirilmektedir. 

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda İptal Olmaktadır?

Bazı durumlarda trafik sigortasının iptali söz konusudur. Bu durumlar;

  • Sonradan meydana gelen değişikliklerin poliçede geçmemesi
  • Araçların el değiştirmesi yani satılması
  • Poliçede yanlış bilgilerin yer alması
  • Aracın hurdaya çıkması
  • Aracın mükerrer sigortasının bulunması
  • Aracın trafikten men edilmesi
  • Araç sahibinin yaşamını yitirmesi
Zorunlu Trafik Sigortaları Neden Önemlidir?
Zorunlu Trafik Sigortaları Neden Önemlidir?

Zorunlu Trafik Sigortaları Neden Önemlidir?

Günümüzde hemen hemen her evde bir araç bulunmaktadır. Özellikle şehirlerde her gün binlerce araç aynı anda trafiğe çıkar. Küçük bir dikkatsizlik durumunda sürücülerin her an kaza yapma ihtimali bulunmaktadır. Trafik sigortası olması durumunda, araç sahibinin kazaya karışması halinde, aracın sahibi suçlu olsa da karşı tarafın ve de üçüncü kişilerin zararı sigorta şirketlerinde karşılanmaktadır. 

Trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bu araçların trafiğe çıkması durumunda, yakalanması halinde ciddi cezalar uygulanmaktadır. Bunun yanında araç trafik şubesine çekilmektedir. Trafiğe çıkması yasaklanan aracın, trafik şubesi otoparkında kaldığı  sürenin ücreti ile aracı otoparka çeken çekicinin ücreti araç sahibinden temin edilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için zorunlu trafik sigortası yaptırmak gerekmektedir.