Tövbe Namazı Nasıl Kılınır? Nasıl Tövbe Edilir? Hadisler ve Ayetler

Tövbe Namazı Hayatımızda ister istemez günah işlemişizdir. Günahtan arınmanın ve bir yapmamanın yolu tövbe'den geçer. Diğer namazlara göre farklı kılınır.

Tövbe Namazı

Tövbe Namazı İnsanoğlu, nefsine hakimiyet kurmakta zorlandığı konularda bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek günah işlemeye müsait bir varlıktır. Allah, günah işleyen kulunu gözden çıkarmak yerine, tövbe ile yeniden kapısına gelme imkanı sunmuştur.

Kasıtlı veya farkında olmadan işlenen bir günahın ardından yapılacak ilk iş tövbe etmektir. Tövbe etmek, dilin söylediğini kalbin tasdik etmesidir. Kulunun içinden geçeni en iyi bilen Allah, işten ve gerçek bir tövbeyi elbette ki kabuk edecektir.

Neden Tövbe Etmeliyiz?

İslami inanca sahip kişiler bilir ki, yaşadığımız dünya aslında bir sınavdan ibarettir. Burada yaptığımız işlerden, söylediğimiz sözlerden, işlediğimiz günahlardan dolayı verilecek bir hesabımız vardır.

Yaratanın karşısına tertemiz çıkmak en büyük emelimizdir. Ancak nefsimiz bizi ciddi sınamalara tabii tutar. Bu durumlarda eğer bir günah işlediysek, tövbe edip yüce Allah’ın kapısına sığınmalıyız.

Nasıl Tövbe Edilir?

Şüphesiz Allah, kalbi en iyi bilendir. Ve yaptıklarımızın karşılığında biz kullarından beklediği samimi bir şekilde huzuruna gidip tövbe etmemizdir.

Tövbe etmenin kendi içerisinde bazı gereklilikleri vardır. Bunun için abdest alıp, iki rekat namaz kılmak gerekir. Tövbe namazı sonrasında içten ve samimi bir şekilde yaptığımız şeyin pişmanlığını bildirip, af dilememiz gerekir.

Tövbe Namazı Nasıl Kılınır?

Tövbe namazı nasıl kılınır? Tövbe namazı kaç rekat? Tövbe namazı duası nelerdir? Her işte olduğu gibi tövbe namazı kılmak için de asıl olan niyettir. “Niyet ettim senin rızan için tövbe namazı kılmaya” diye niyet ettikten sonra namaza geçilir. Tövbe namazı kılışı şu şekildedir:

1.Rekat: Allah u Ekber diyerek iftitah tekbiri alınır. Sübhaneke okuduktan sonra Euzu Besmele çekip Fatiha suresi okunur. Ardından zammı sure okuyup tekbir getirerek rükû’a gidilir.

Üç kez sübhane rabbiyel azim dedikten sonra, semiallahu limen hamideh diyerek doğrulunur. Ayakta iken Rabbena lekel hamd denilip Allahuekber diyerek secdeye gidilir. 3 defa sübhane rabbiyel ala dedikten sonra Allahuekber diyerek oturulur. Allahuekber diyerek secdeye gidilir ve tekrar Allahuekber diyerek ayağa kalkılır.

2.Rekat: Fatiha okunur. Zammı sure okunduktan sonra Allahuekber diyerek rüku’a gidilir. Doğrulup secdeye gidilir. İki kez secde yapıp oturulur. Ettehiyyatu, salli-barik ve Rabbena duaları okunur. Önce sağa sonra sola dönerek ve Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah diyerek tövbe namazı kılınışı bitirilmiş olur.

Tövbe ile İlgili Hadis ve Ayetler

Peygamberimizin (s.a.v) bir hadisinde ”İnsanoğlunun her biri hatakardır. Ancak hatakarların en hayırlısı tövbekar olanlardır. (Tirmizi)” buyurmuştur. Kullarının her birini cennetine yakıştıran yüce Allah Al-i İmran süresindeki ayetinde “Allah’ın rızası ve cennet nimetleri sabredenlerin, doğruluktan şaşmayanların, huzurda boyun bükenlerin, hayra harcayanların ve seher vaktinde istiğfar edip yalvaranlarındır” diyerek tövbe etmenin fazileti hakkında bildirimde bulunmuştur.

Yine aynı sürenin başka bir ayetinde ise “Onlar, bir kötülük yaptıklarında ya da kendilerine zulmettiklerinde, Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tövbe ederler. Zaten günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmezler.” diyerek, tövbe etmek kadar tövbesini tutmanın, sözünde durmanın önemini de vurgulamıştır.

Peygamber efendimiz ise, “Bir kul herhangi bir günah işlediğinde, kalkar, güzelce abdest alıp iki rekat namaz kılar ve Allah’a tövbe ederse, Cenab-ı Hak muhakkak o kulunu mağfiret eder.” Buyurarak tövbe etmenin Allah katındaki önemini vurgulamıştır.

Tövbe Namazı Ne Zaman Kılınır?

Yüce Allah’ın kapısı kuluna her zaman açıktır. Kul güzel isterse, Allah daha güzelini verir. Ancak yaratanın huzuruna çıkmanın da elbet bir usulü adabı vardır. Öncelik tabii ki tövbe namazı için abdest almak olur. Akla en çok gelen sorulardan biri de tövbe namazı vakti var mıdır? sorusudur.

Tövbe namazı nafile namaz olup, vakit namazı gibi sabit bir vakti yoktur. Ancak yukarıda belirttiğimiz ayette de yer verildiği gibi seher vakti, tövbe namazı için en uygun vakit olarak kabul edilmektedir. “Onlar geceleri pek az uyurlardı. Seher vakitlerinde istiğfar ederlerdi.” ayeti de bu durumu desteklenmektedir.

Tövbe Namazı İçin Gusül Abdesti Gerekir mi ?

Tövbe namazı abdesti olduğu gibi, tövbe namazının guslü de vardır. Diğer gusülden ayıran, niyet ederken “niyet ettim Allah rızası için tövbe namazı için gusül abdesti almaya” denmesidir. Bu şekilde niyet edilip önce gusül abdesti alınır. Daha sonra aynı şekilde tövbe namazı abdesti için niyet edilerek tövbe namazına başlanır.