Nilüferin Faydaları Nelerdir?

Su zambağı adıyla da bilinen nilüfer bitkisi, nilüfergiller familyasına ait geniş yapraklı çok yıllık otsu bitkilerden bir su bitkisi türüdür. Aynı zamanda Nup..

Su zambağı adıyla da bilinen nilüfer bitkisi, nilüfergiller familyasına ait geniş yapraklı çok yıllık otsu bitkilerden bir su bitkisi türüdür. Aynı zamanda Nuphar türünden su bitkilerine de genel olarak nilüfer ismi verilmektedir.

Ancak Nuphar cinsiyle yakından ilgili olsa da, Nuphar cinsinin bitkilerinden biraz daha geniş taç yaprakları bulunmaktadır.

Türün dünya genelinde toplamda 50 kadar çeşidi bulunmaktadır. Nilüfer bitkisi genellikle debisi az olan gölet, göl veya bataklıklarda yetişmektedir. Diğer su bitkilerinden farkı ise, nilüfer bitkisinin kökleri su dibine kadar uzamaktadır.

Beyaz veya sarı renklerde açan çiçeklerinin farklı etkileri bulunmaktadır.

Nilüfer bitkisinin içeriğinde bazı etkin maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler insan vücudundaki bazı rahatsızlıkların tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Nilüferin Yararları Nelerdir?

Kalbi destekler ve güçlenmesine yardımcı olur.

Genellikle mikrop öldürücü bir özelliğe sahiptir.

Çiçeklerinin koklanmasıyla birlikte uyku hissi verir.

Sinirleri yatıştırır ve ağrıları azaltıcı niteliktedir.

Cinsel isteği arttırıcı olarak kullanılabilir.

Şiddetli ishalin etkilerini düşürür.

İltihapları önleyici etkisi vardır.

Ateş düşürücü etkiye sahiptir.

Kanser tedavisinde yardımcı olarak görev alır.

Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Yağ yakımını destekleyerek fazla kiloların atılmasını sağlar.

Uyku sorunlarına ve hipertansiyona iyi gelmektedir.

Nilüfer Ne Şekilde Kullanılabilir?

Çiçekleri, yaprakları ve kökleriyle de kullanılabilen bir bitkidir. Kurutulmuş çiçekleri ve yaprakları çay şeklinde tüketilebilir. Kökleri kızartma, kurutulmuş veya haşlama şeklinde tüketilebilmektedir.

Kökler ayrıca un yapımında da kullanılabilir. Yapraklar pek çok çeşit yemekte ve salatalarda kullanılmaktadır. Birçok alanda ve şekilde kullanılıyor olmasından dolayı fazlasıyla kullanılan bir bitki türüdür.

Nilüferin en çok tüketilen hali çay şeklidir ve yapımı da oldukça kolaydır. Bitkiden en iyi şekilde faydalanmak için yaprak ve çiçeklerin kurutulmuş olması gerekmektedir.

Çayın hazırlanması için de yarım litrelik kaynar su içerisine 2 çay kaşığı ölçüde kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımı eklenir ve 10 dakika süreyle demlenir. Demlenmesinin ardından süzülen bu karışım günde 3 bardak tüketilebilir.

Nilüferin Vücuda Yan Etkileri Nelerdir?

Nilüferin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Bu yüzden tavsiye edilen şekillerde ve oranlarda kullanılması önerilmektedir.

Herhangi bir sorun yaşanmaması açısından hamilelik dönemindeki bayanların kullanmaması tavsiye edilmektedir.