Namaz Kılarken Fatiha’dan Sonra Besmele Çekmek! Fatiha Sonrasında Okunacak Sureler

Namaz kılmak her Müslüman için farz ibadetler arasındadır. Dolayısıyla 5 vakit namaz kıldığımız süreçte namaz adabına dair bazı detaylar aklımızı karıştırabiliyor. Müslümanlar için bu kafa karıştırıcı detaylardan bir diğeri de namaz kılarken okunan sureler ve bu surelerin başında besmele, sonunda ise âmin deme gereksinimi olarak görülüyor.

Her rekâtta okuduğumuz ve aynı zamanda namazın en önemli adımı olarak görülen Fatiha suresinden sonra besmele çekilip çekilmeyeceği ile ilgili gayet genel bir algı var. Diyanet tarafından da bu soru işaretinin yanıtı net bir biçimde veriliyor. 5 vakit farz namazlarımızı kılarken okuduğumuz Fatiha duasının hemen akabinde âmin dedikten sonra zammı surelere geçerken tekrardan besmele çekilmesine gerek duyulmamaktadır.

Diyanet bu noktada yaptığı açıklamayla ‘’Namaz kılarken her rekât öncesinde besmele çekilmelidir. Sübhaneke’nin ardından da besmele çekerek devam edilmelidir. Ancak Fatiha suresinin ardından zammı surelerin her birisi için ayrı ayrı besmele çekmeye gerek yoktur’’ diyerek tartışmalara noktayı koymuştur. Ayrıca Fatiha suresinde besmele çekerken bunun açıktan mı yoksa gizli şekilde mi çekileceği ile ilgili pek çok farklı görüş bulunmaktadır. Bu mezhepler arasında da farklılık göstermektedir.

  • İmam-ı Azam rekât başlarında Fatiha suresinden evvel besmele çekilmesi gerekir. Aynı zamanda diğer surelerin başında da besmele çekilmesinde bir sakınca yoktur.
  • İmam Şafi içinse gizli veya açıktan okunacak yerlerde o şekilde besmele çekilmelidir. Hem Fatiha hem de diğer surelerin başında çekilmesi gerekir.
  • İmam Malik için farz olan namazlarda ne Fatiha ne de diğer surelerin başında besmele çekilmez. Gizli veya açıktan besmele çekilebilmesi için namazın farz değil sünnet ya da nafile namazı olması gerekir.
  • İmam Ahmed b Hanbel içinse besmele çekilmeli fakat gizli şekilde çekilmelidir. Açıktan besmele çekmek sünnete aykırı olarak yorumlanır.

Müslümanların namaz esnasında uygulayacakları standart tabii ki kendi mezhebine tabiidir. Hangi mezhebe dâhil iseniz ona göre besmele çekerek ya da çekmeyerek namazınızı eda edebilirsiniz. Fatiha suresinin hemen ardından okunacak olan zammı surelerin başında ise Diyanet’e göre besmele çekmeye gerek duyulmamaktadır. Zammı sureler Fil Suresi, Kureyş suresi, Maun suresi, Kevser suresi, Kafirun suresi, Nasr suresi, Tebbet suresi, İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresidir.

Fatiha Okunduktan Sonra Âmin Denmesinin Sebebi Nedir?

Her namaz esnasında imama uyan cemaat namazı kıldıran imam tarafından okunan Fatiha’nın ardından âmin der. Aslında bu âmin gizli söylenen bir âmindir. Sesli söylenmez ve herkes kendisine duyacağı kadar kısık bir sesle âmin der. Fatiha suresinin son ayetine geçildikten sonra imamın okuması biterken âmin denir.

Bunun nedeni ise hadis-i şeriflerde ‘’İmam namaz esnasında Fatiha suresini okuyup son ayetine geldikten sonra herkes âmin desin. Kimin âmin deyişi meleklerinkiyle denk ise o kişinin geçmiş tüm günahları affolur’’ buyuruyor.

Yine hadislerin birinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Cebrail ile birlikte otururken çok güçlü bir gıcırtı sesi duyarlar. Bu gıcırtının ardından ise Cebrail kafasını kaldırarak göklere doğru bakar. O esnada da Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e dönerek ‘’Bu gıcırtı göklerde açılmış olan kapının gıcırtısıdır. O kapı ilk defa açıldı ve ilk defa o kapıdan bir melek indi. Daha önce hiçbir peygamber için sunulmayanlar, hiç kimseye verilmeyenler sana verildi. Bunların başında da Fatihatül kitap ve Bakara suresinin bitişi gelir. Bunları okuyanlara elbet ki mükâfatı gani gani verilecektir’’ dedi.