Mevsimsel Depresyon ve Belirtileri

Mevsimsel depresyon ve belirtileri genelde 2 yıl üsttü olan yılın belli aylarında kendini gösteren fakat nedeni tam olarak bilinmeyen bir şekilde kişinin yaşad..

Mevsimsel depresyon ve belirtileri genelde 2 yıl üsttü olan yılın belli aylarında kendini gösteren fakat nedeni tam olarak bilinmeyen bir şekilde kişinin yaşadığı psikolojik olarak çökmeler yaşadığı duruma verilen addır.

Mevsimsel depresyon daha çok sonbahar ve kış aylarında sık görülürken güneş ışığının azalmasıyla kişilerde farklı etkilerin ortaya çıkması ile bu dönemlerde daha çok yaşandığının altı çizilirken sadece kış değil yaz aylarında da mevsimsel depresyon görülme sıklığı yaşanmaktadır.

Mevsimsel depresyonun sebepleri arasında kış aylarında gün ışığının azalmasıyla günlerin kısa gecelerin uzun olması nedeniyle vücutta özelliklede beyinde melatonin düzeyinin artışı serotonin düzeyi düşer.

Melatonin düzeyinin artması vücutta uykuya eğilimi artırırken vücutta serotonin hormonun azalmasıyla kişilerde halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik gibi fiziksel ve ruhsal belirtilerle kendini gösteriyor. Mevsimsel depresyona sebep olan bu hormon salgılarının dengesizliğimin sebep olduğu düşünülüyor.

Genetik yapıda manik depresif bozuklukların olması, yaşanan depresyon geçmişi, zor yaşam koşulları, ağır fiziksel hastalıklar, gün ışığından az yararlanan coğrafi konumlarda yaşamak gibi faktörler mevsimsel depresyonu tetikliyor. Erkeklerde daha az oranlarda görülen mevsimsel depresyon kadınlarda daha sık yaşanıyor.

Mevsimsel depresyon aslında ciddiye alınması gereken ruhsal bir bozukluk olarak dikkate alınmalıdır belirtileri ise kişiden kişiye değişiklik gösterse de farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

Belirtileri arasında sinirlilik ve hırçınlık, memnun olmama hali, fiziksel hareketlerde isteksizlik, iştahta artma ya da azalma, uykuya eğilim ya da uykusuzluğun ortay çıkması,

Yorgunluk ve enerji kaybı, suçluluk duygusu, kendini beğenmeme, ölümü ya da intiharı düşünmek, intihar girişiminde bulunmak gibi önemsenecek belirtiler gösterebilir. Son iki maddeye dikkat çekmek istiyorum kişiler depresyona girdiklerini algılayamadıkları için bu ruh hali giderek çöküntüye tükenmiş bir ruh haline dönüşerek hızla ilerliyor tedavi edilmediğinde kişide ölüme yakınlık hissi ortaya çıkabiliyor.

Light terapi daha çok ışık terapisi olarak ta bilinir. Bu terapi genelde farklı depresyon türlerinde oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Daha çok kış aylarındaki yaşanan depresyon hastalarında kullanılan hastayı seanslarla verilen ışıkla gün ışığı depolanması sağlanmaktadır.

Bu tedavi kişide dopamin ve melatonin üzerinde oldukça olumlu etkiler yaratır hastada birkaç hafta uygulanan tedavi sonuç verebilir fakat uzun süre alımı için hasta tekrar değerlendirilerek tedavi şekli üzerine tartışılmalıdır. Mevsimsel depresyonda ilaç tedavisinin yanında Psikososyal terapi ve farmakoterapi gibi tedavilerinin etkili olduğunu belirtmek gerekir.