Mevlid Kandilinde Yapılması Gereken İbadetler! Mevlid Kandili İçin Dua ve Zikir Önerileri

Mevlid kandili oldukça faziletli bir gündür. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in dünyaya gelişinin sene devriyesi olarak kutlanır. Aynı zamanda pek çok müjdenin, hadisenin yaşandığı Rebiülevvel ayının içerisindedir. Dolayısıyla Müslümanlar için hem Rebiülevvel ayının hem de Mevlid kandilinin kutlanmasıyla beraber ibadet dolu bir dönem olarak anılır.

Rebiülevvel ayı İslami takvimde yer alan bir aydır ve Allah’ın elçisi, bizim ise yaşamımızın rehberi olan peygamber efendimiz(SAV)’in doğum günü olarak kabul edilen Mevlid kandilini içerisinde barındırır. Rebiülevvel ayı tanım olarak Arapça kökenli olduğundan dolayı Rebi kelimesinden türemiştir. Rebi anlam olarak Bahar demektir. Araplar için bahar iki farklı zaman dilimi için kullanılan bir tabirdir.

Öyle ki Sefer ayını takiben başlayan süreç Rebiuş- Şuhür olarak adlandırılır. Güz yani bahar mevsimini ifade etmek içinse Rebiul-Ezmine terimi kullanılır. Yine Araplar için çiçeklerin açmaya başladığı dönemler Rebiul-Evvel olarak isimlendirilir. Meyveler ne zaman ki olgunlaşıyorsa o dönem içinse Rebiu-s-Sani denir. 

Rebiülevvel ayı hem Allah’ın kulu ve elçisi olan Hz. Muhammed(SAV)’in dünyaya gelişi olan Mevlid kandilinden ötürü hem de doğanın yeşererek yeniden doğması açısından önem arz eder. İbadetlerle geçirilmesi daha faziletli olmasını sağlar. 

Rebiülevvel Ayında Ne Oldu? Neden Önemli?

Rebiülevvel ayının önemi Müslümanlar için pek çok farklı müjdeye ve hadiseye dayanır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV) yanında en yakın arkadaşı ve aynı zamanda İslamiyet’in ilk anlarına da tanıklık eden dostu Hz. Ebubekir(r.a) ile Rebiülevvel’in birinci gününde Sevr mağarasından yola çıkmıştır. İstikametleri ise Medine’dir. 

Rebiülevvel’in sekizinci günü gelip çattığında günlerden Pazartesi’yi göstermiştir ve Kubâ’ya varmışlardır. Kuba mescidinin inşası için ilk adımlar bu zaman atılmıştır. Ardından inşası bittikten sonra da Rebiülevvel’in 12.günü itibariyle Medine’ye doğru süren yolculuklarına devam etmişlerdir. 

Bu süreç kapsamında Ranuna vadisine vardıklarında ilk kez Cuma namazını kılmışlardır. Medine’ye vardıklarında ise Mescid-i Nebevi inşası için ilk adımları atmışlar ve inşaatı başlatmışlardır. Bu nedenle Rebiülevvel ayı tüm Müslüman alemi ve Hz. Muhammed(SAV) ümmeti için büyük bir önem taşır. 

Rebiülevvel Ayında Önerilen İbadetler 

Rebiülevvel ayının faziletleri elbette ki peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in dünyaya gelişiyle beraber daha da katlanarak artmıştır. Ancak özel olarak Rebiülevvel ayında yapılabilecek ibadetlerden söz etmek mümkün değil. Yani bu aya özel bir ibadet formu bulunmuyor. Yine de örnek kişiliğiyle tüm dünyanın sevgisini kazanan peygamberimizin gündelik yaşantısında sürdürdüğü ibadetleri bu ay yapmak fazileti açısından önemlidir. 

  • Peygamber efendimiz (SAV)’e salavat getirmek
  • İhlas suresi okumak
  • Tesbih namazı kılmak
  • Dua etmek
  • Peygamber efendimiz (SAV)’e ruhuna hatim etmek

Rebiülevvel Ayında Nasıl Oruç Tutulur?

Rebiülevvel ayında ibadet edecekler için bu aya özel bir ibadet sunulmamıştır. Ancak farz ibadetlerin yanında nafile ibadetleri etmenin faziletini her zaman dile getiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında da Rebiülevvel orucu tutmak Müslümanlar tarafından sıkça yapılan bir ibadettir. 

Rebiülevvel ayında iken peygamber efendimiz (SAV)’e Ebu Katede ‘’Pazartesi günü oruç tutmanın fazileti var mıdır’’ diye sorulduğunda ‘’Benim doğduğum, peygamberliğimin müjdelendiği ve vahiy geldiği gün o gündür’’ dediği rivayet edilir. 

Bu yüzden Müslümanlar Rebiülevvel ayında oruç tutarken niyetlerini ‘’Allah’ım yalnızca senin rızan için niyet ediyorum Rebiülevvel ayının ilk orucunu tutmaya’’ diyerek niyet etmelidir. Fakat daha önceden kazası olan bir oruç söz konusu ise normal şartlarda nafile oruçtan önce kazaların tutulması gerekir. Rebiülevvel ayında ise hem bu ayın hürmetine hem de kaza orucunuz için aynı anda niyet etmeniz mümkündür. 

Mevlid Kandili İbadetleri Nelerdir?

Mevlid kandilinde ibadet etmek kadar Allah’ın rızasını kazanmak adına yapılan faziletli bir ibadet yoktur. O’nun elçisi ve gözünün nuru olan Hz. Muhammed (SAV)’in doğum günü olan Mevlid kandili her Rebiülevvel ayının 12.gecesine tekabül etmektedir. 

Bu geceyi ibadet ederek, zikir çekerek, tesbih çekerek ve peygamber efendimize salavat getirerek geçirenlerin ecri büyüktür. Mevlid kandilinde yapılabilecek ibadetler için 2022 yılında 7 Ekim tarihinin yani Cuma gününün denk gelmesi ise ayrıca hoşnutluk veriyor. 

  • Peygamber efendimiz (SAV)’e salavat getirmek
  • Allah (c.c)’e dualar etmek 
  • Peygamber efendimiz(SAV)’in ölmüş ruhuna Yasin-i şerif okumak 
  • Mevlid kandilini oruçlu geçirmek 
  • Kaza namazlarının borçlarını kılıp ödemek
  • Nafile namazı kılmak 
  • En az 1 kez tesbih namazı kılmak 

Kandiller Ne Zamandan Beri Kutlanıyor?

Tüm kandiller oldukça kutsal ve büyük bir öneme sahip olan günleri ve geceleri kapsar. Kandil kelimesi ise Osmanlı döneminden kalmadır. Osmanlı döneminde ilk defa 2.Selim tahtta iken kandiller kutlanmaya başlanmıştır. Kandil olduğunu anlamak ve duyurmak içinse minarelerde kandil yakılması için uygulama başlatılmıştır. İşte bu yanan kandiller halk arasında kandil kelimesinin Mevlid kandili ya da diğer kandiller için kullanılmasına da vesile olmuştur. Osmanlılardan bu yana kutlanmaya devam edilen kandillerin içerisinde ise en faziletlilerinden birisi Mevlid kandilidir.