Kuran-ı Kerim’i Tertil İle Okumak Nedir? Usule Uygun Kuran Okumak

Kuran-ı Kerim okurken huşu içerisinde huzur bulduğumuz, dini kitapların sonuncusu, Rabbimizin elçisi Hz. Muhammed (SAV)’e indirilmiş olan kitabımızdır. Kuran pek çok kaynakta Allah’ın ipi şeklinde anılır. Dolayısıyla biz Müslümanların dünyanın sahte renklerine kanmayarak, Salih amellerin peşinden gidip ahiret hayatına yönelmemiz için kurtulabileceğimiz en önemli rehberimizdir.

Kuran okumak kadar dinlemenin de önemine vurgu yapmalıyız. Zira Kuran-ı Kerim okumak her Müslüman’ın yapması gerekenler arasında yer alsa da bunu usulüne uygun şekilde yapmanın da önemli olduğu bilinmelidir. Allah (c.c) bize Kuran-ı Kerim’i tertil üzere okumayı emretmiştir. Bu sayede tane tane ve Kuran’ın anlamına yaraşır şekilde okumak mümkün olur.

Aynı zamanda Kuran’ı okurken anlamak ve dinleyenlerin de anlamasını sağlamak için tertil ile okumak önem arz eder. Hızlı bir biçimde ya da kelimeleri yutarak, makama, sese ve harflere dikkat etmeden okunduğunda anlam kargaşalarına da mahal verilebilir. Allah (c.c) kelamı olan Kuran-ı Kerim’i bu yüzden çok dikkatli bir biçimde usulünce tertil ile okumamız şart.

Kuran’ı Tertil Okumak Ne Demek?

Kuran-ı Kerim’i tertil ile okumak terimi çok sık kullanılır. Dolayısıyla insanların aklına ilk olarak tertil nedir ya da tertil üzere okumak ne anlama gelir gibi sorular gelebiliyor. Tertil ile okumak usulünce okumak olarak sadeleştirilebilir. Tabii ki Kuran-ı Kerim okumanın adabı ile ilgili çok net olarak dikkat edilmesi gereken bazı kriterlerden söz etmeliyiz.

  • Kuran-ı Kerim yavaş yavaş okunmalıdır. Harfler, kelimeler ve cümleler hızlıca geçilmemelidir.
  • Akıcı bir biçimde fakat manasını yitirmeden, manasını kavrayıp anlayarak okunmalıdır.
  • Okunulan ayetin manasına uygun bir ses tonu seçilmeli, ses yerine göre alçaltılmalı veya yükseltilmelidir.
  • Tecvit kurallarına uygun şekilde okunmalı ve anlam kargaşasına mahal verilmemelidir.
  • Harflerin mahreçleri okurken kelimelerin ve dolayısıyla cümlelerin anlamlarını tamamıyla farklılaştırabilir. Mahreçlere dikkat etmeli ve buna uygun doğru telaffuzda bulunulmalıdır.
  • Kuran-ı Kerim okurken doğru makamdan okumak ise huşu hissedilmesi sağlar.

Kuran-ı Kerim okumaya başladığınızda yavaş yavaş tecvit kurallarına uygun olarak da okuyabilir ya da tefsir ederek anlaşılabilir olmasını da sağlayabilirsiniz.