Köpeklerde Kuduz Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Köpeklerde Kuduz Belirtileri ve Alınacak Önlemler Kuduz hastalığı bir parazit sonucunda meydana gelen ve bulaşıcı olmasıyla bilinen rahatsızlıktır. Köpeklerin dışında tüm sıcak kanlı olarak nitelendiril..

Köpeklerde Kuduz Hastalığı bir parazit sonucunda meydana gelen ve bulaşıcı olmasıyla bilinen rahatsızlıktır. Köpeklerin dışında tüm sıcak kanlı olarak nitelendirilen hayvanlarda bulunabilir. Hatta birçok kez kuduz olan kediye rastlamanız mümkün olacaktır. Bunun asıl sebebinin et yiyen hayvanlarda görünebilir olduğudur. Hatta köpeklerde ve kedilerde sık görünmesinin asıl sebebi Türkiye’de yaşanan bakımsızlık skandalıdır.

Çoğu ülkede var olan kedi ve köpek bakım kriterleri aslında bu sorunun kaynağını gözler önüne seriyor. Ülkemizde sokak hayvanlarına gereken ilgi alaka gösterilmiyor.

Durumun daha ilerlemesi ise mikrobun bulaşmasıyla yaşanıyor. Bir kuduz köpek, diğer köpeklere kuduz mikrobunun yerleşmesini sağlayabiliyor. Böylelikle daha büyük bir risk ve bulaşıcı hastalık durumu ortaya çıkmış oluyor. Dolayısıyla kedilerinizi ve köpeklerinizi mutlaka veterinere götürdüğünüzde kuduz testi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

İnsanlara bulaşabilen bir rahatsızlık olması kuduz hastalığının risk boyutunu bizlere gösteriyor. Bilhassa sokak hayvanları ve yarasa gibi evcil olmayan hayvanlar bu noktada mikrobu taşıyan önemli aracılar haline dönüşebiliyor.

Köpeklerde Kuduz Nasıl Bulaşır?

Kuduz bulaşır mı diye soran insanların aldığı cevap evettir. Fakat nasıl bulaşır noktasında bazı soru işaretleri yok değil. Örneğin kuduz bir köpeğin ya da bir kedini sizi ısırması sonucunda bulaşır.

Virüsün size geçebilmesi için ortalama süreç bir 10-15 gündür. Fakat bu süreyi kısaltan bir etken var. Eğer omzunuzdan kuduz bir köpek tarafından ısırılırsanız çok daha kısa sürede kuduz virüsü aktif olarak sizi tesiri altına alacaktır. Aynı ısırığı bacağınızdan alsaydınız bu süre üç aya kadar hiç görünmeyebilirdi. Bunun sebebine baktığımızda beyne yakınlığın önemi ortaya çıkıyor.

Her ısırılan insanın kuduz olmayacağını, hayvanlarda da her ısırılmanın ya da kan bulaşmasının kuduza sebebiyet vermeyeceğini vurgulayalım. Kuduza yakalanma ihtimali ısırık dahilinde dahi %33 civarındadır. Keza derimiz ısırılmalara karşın bizi koruyan bir kalkan görevi görür. Yalnızca açık yaralar, kesikler ve çizikler derinin altına tükürükte bulunan kuduz virüsünü aşılamaya yarar.

Köpeklerde Kuduz Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Köpeklerde Kuduz Belirtileri

Köpeklerde kuduz belirtileri denildiği zaman herkesin aklına aynı etkiler gelir. Fakat bundan çok daha fazlasını görebilirsiniz. Hatta tahmin etmeyeceğiniz etkiler kuduz belirtisi olabilir.

Köpeklerin cinsel isteğinde belirgin bir artış gözlenmesi kuduz belirtisidir.

Eğer köpeğinizin yeme alışkanlıklarının değiştiğini görürseniz, ağzında sürekli tahta, taş ya da yenmeyecek nesneleri yemeye çalıştığına şahit olursanız kuduz teşhisi için muayene ettirmeniz önerilir.

Kendi yaralarını kanatana kadar emen, bu bölgede kabuklanmaya izin vermeyen ve sürekli yalayan köpeklerde görülme riski yüksektir.

Susmayıp ses çıkarmayı devamlı hale getirdiyse, havlamanın yanı sıra garip sesler çıkardığına şahit oluyorsanız muayene olması gerekir.

Sizden uzaklaşıyor, yaşadığı yerden kaçmaya çalışıyor ve ilk bulduğu fırsatta kaçıyorsa kuduz olma ihtimali yüksektir.
Sürekli oyun oynayan köpeğinizin artık sabit durduğunu görüyorsanız bir muayene şart gibi görünmektedir. Aynı şekilde yüz ifadesinde ya da hareketlerinde sürekli bir saldırı ya da sertlik gözlemlenebilir.

Göz bebeklerinin bir gün ufak, bir gün büyük, bir gün kaymış olması, bunların sık sık gözlemlenmesi, göz bebeklerinin sabit bakmaması belirtiler arasındadır.

Yürüyüşünde bir yalpalama gördüğünüz takdirde kuduz belirtilerinden birisi olduğu için veterinere götürmeniz önerilmektedir.
Oyuncaklarını koparırcasına ısırıyor ve siz almaya çalışsanız dahi bırakmak istemiyorsa yine kuduz teşhisi konulabilir.
Saldırganlığı artar ve insanlar dışında cansız nesnelere dahi saldırmaya başlar. Bu eğilimi kedi ve diğer hayvanlara da uyguluyorsa bu saldırganlığın temelinde kuduz yatıyor olabilir.

Kuduz belirtileri ilk başta salya akışından, kaşınmasından ve sürekli bir yerini koparırcasına yemeye çalışmasından anlaşılır. Bir sonraki evre ise felç olması ya da kısmi olarak bazı bölgelerinin aktif olarak çalışmaması olarak nitelendirilebilir.
Köpeklerde kuduz öldürücü mü sorusuna çok hızlı bir biçimde bunu yapabileceğini vurgulayarak onay verelim. Zira kuduz evresi son raddeye dayandığında köpeğin ömrü 10 gün kadar kalacaktır. Yerinde ve zamanında müdahale köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Kuduz Tedavisi

Kuduz tedavisi köpeklerde özel kuduz ilaçlarıyla yapılmaktadır. Koruyucu kuduz iğnesini yaptırmanız büyük ölçekte mikrobun hayvanın iç yapısında yer edinememesini sağlayacaktır. Haliyle bu durumu yaşadığınızda panik olmayarak uygulayacağınız birkaç nokta olduğunu dile getirelim. Dezenfekteye karşı çok güçsüz olması kuduz mikrobunu yenmenin kolay olduğunu bize göstermektedir. Zira köpeklerde kuduz belirtisi görüldüğü an tedavi amacıyla veterinere başvurulmalıdır.

Eğer ısırılma kuduz bir köpek tarafından insana yapıldıysa salyanın ya da kanın değdiği noktayı dakikalar içerisinde sabunlu suyla yıkamanızı öneririz.

Bu dezenfekte hareket virüsün ölmesini sağlamaya yetecektir. Hatta şanslıysanız güneş ışığı dahi virüsün ölmesini ve vücudunuzda yer etmemesini sağlayabilir. Kuduz köpeklerin her zaman mikrobu bulaştıracağı düşünülse de oranın düşük olması sizi karamsarlığa sürüklemesin. Büyük ölçekte %66’lık kesimde yer alıp herhangi bir virüs sonucunda etkilenmeyeceksiniz.

Et yiyen hayvanlar kuduz mikrobunu en çok yayan canlılardır. Çakal, tilki ve kurt gibi benzeri saldırgan hayvanlardan uzak durmak önerilir. Sokakta gezen hayvanların bakımı, temizliği ve beslenmesi ideal seviyede olmadığından kuduz mikrobunu çok daha çabuk aldıkları teyit edilmiştir. Kuduz mikrobunun bulaşmış olduğu bir alan varsa burayı karantinaya almanız şiddetle tavsiye olunur.

Eğer köpeğinizin kulübesinde mikrobun olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken şey bu kulübenin dezenfekte olmasını beklemektir. En az 6 ay ile 12 ay arasında köpeğinizi bu bölgeye almayın. Kuduz aşısının yapılma süreci 1 yıl olarak belirlenmiştir. Her köpeğin yılda bir kez olmak kaydıyla kuduz aşısı olması gerekir.