Istakoz Nasıl Bir Balık Türüdür?

Kabuklu deniz ürünlerinden biri olan ıstakoz, etinin oldukça lezzetli olmasından dolayı avlanır. Eklembacaklılar grubunda yer alan ıstakozun dışarıdan bakıldığ..

Kabuklu deniz ürünlerinden biri olan ıstakoz, etinin oldukça lezzetli olmasından dolayı avlanır.

Eklembacaklılar grubunda yer alan ıstakozun dışarıdan bakıldığında örtü gibi duran kaplamasının ismi kitindir. Istakozun yaklaşık olarak bin çeşidi bulunur ve Türkiye’de de bu çeşitlerden bir çoğuna rastlamak mümkündür.

Istakozun Özellikleri;

Boyları 30 ila 40 cm arasında değişir ve ağırlıkları da 4 ila 5 kilogram civarındadır. Yaşam süresi ortalama 30 ve 35 yıldır.

2 kıskacı ve toplam 8 ayağı bulunur.

Kanı birçok canlıdan farklı olarak mavi renktedir.

Ses telleri yoktur.

Ahtapot, ıstakozların en büyük düşmanıdır.

Tüketilme şekli haşlamadır.

Uzun süre dışarıda kaldığında veya öldüğünde zehir salgılaması nedeni ile canlı olarak haşlanır.

Istakozların Üreme Dönemleri;

Istakozlar 4 ve 5 yaşına geldiğinde üremeye başlar ve çiftleşme dönemleri genellikle yaz aylarıdır. Erkek ve dişinin arasındaki büyüklük farkının az olması, daha başarılı bir çiftleşme sağlar.

Dişi ıstakozlar 2 yıl arayla ürerler ve bu 2 yıllık süreçte karınlarında ortalama yüz bin yumurta taşırlar. 2 yılın ardından dişi ıstakozlar larvaları suya bırakırlar ve bu larvalar da yaklaşık 2 yılda yetişirler.

Istakozlar Nasıl Avlanır?

Istakozları avlama işlemi için özel hazırlanmış sepetler satılır. Sepetler yemlenir ve suyun içerisine bırakılır. Sepete ıstakoz girdiğinde, sepet yukarı çekilir. Avlama aşamasında dikkat edilmesi gereken nokta sepetin suya salınmadan önce ıslatılmasıdır.

Istakozları yakalamanın diğer yöntemi ise zıpkın kullanmaktır. Müren balığının çok olduğu yerlerde ıstakoz sayıları da fazladır ve bu alanlar avlama işlemi için uygundur.

Istakoz Nerede Bulunur?

Ilıman iklimleri seven ıstakoz balıkları Türkiye’de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara’da yer alır. Çanakkale ve İstanbul Boğaz’larının taşlık alanlarında da ıstakozlara rastlamak mümkündür. Dünyada ise Avrupa Kıyıları, Britanya Adaları ve Atlas Okyanusu’nun kıyı kesimlerinde ıstakozlara rastlanır.

Istakozun Besin Değerleri;

Istakoz, deniz ürünlerinden beyaz etli ve oldukça lezzetli olan bir türdür. Canlı olarak suda haşlanan ıstakozun rengi kırmızıya döner. Etinin lezzeti dolayısıyla oldukça lüks ve pahalı olan ıstakozun haşlamasının yanında çorba ve salatası da yapılır.