Dış Gebelik Neden Olur?

Ektopik gebelik olarak anılabilen ancak yaygın kullanımının dış gebelik olduğu bu rahatsızlık hamilelik süresinde yaşanır. Aslına bakarsanız hamilelik için ger..

Ektopik gebelik olarak anılabilen ancak yaygın kullanımının dış gebelik olduğu bu rahatsızlık hamilelik süresinde yaşanır.

Aslına bakarsanız hamilelik için gereken tüm şartların sağlanmasına rağmen dış gebelik ile anneliğin sürdürülebilmesi imkânsız hale gelir.

Çünkü döllenmiş olan yumurtanın rahim boşluğunda olması gerekirken farklı bir noktada, rahmin dışına taştığı bir süreci kapsar.

Dolayısıyla döllenmiş yumurtanın rahimde bekleyerek bebeğin oluşumunun öncüsü olan embriyo’ya dönüşmesi gerekir.

Oysa dış gebelikte rahim dışında embriyo oluşumuna elverişli olan bir nokta olmadığından ölüm meydana gelir. Daha doğrusu embriyo oluşumu olmadan yumurta niteliğini kaybeder.

Bu durumun en kötü yanı ise hamilelik testlerinde çıkan sonucun aslında gerçek olmaması durumudur.

Yani baba ve anne olacağına inanan çift dış gebelik ile ciddi bir psikolojik travma yaşayabilir.

Fallop tüpleri rahmin hemen gerisinde bulunan kısımdır ve döllenme anında yumurtanın burada bulunmasıyla beraber dış gebelik için tüm şartlar sağlanmış olur.

Bu durum tıbbi açıdan tubal gebelik olarak nitelendirilebilir. Yumurtanın dış gebelik olduğunda hangi pozisyonda ve nerede olduğu ancak muayene ile anlaşılır.

Çünkü fallop tüpü dışında abdomen, serviks ve over bölümlerinde rastlanabilen bir durumdur. İlk 3 ay muayeneleri aksatmamak bu sebepten çok önemlidir.

Annede iç kanama riskini ve bu süreçte hayati tehlikeyi sağlayabilecek bir durumdur.

Dış Gebelik Nedenleri

Dış gebelik olmanın nedenleri arasında her zaman somut bir bulguya rastlanamayabiliyor. Burada geniş bir yelpazenin sebepler arasında olması da önemli bir unsur.

Fakat kadınlarda üreme problemleri, kadınsal hastalıklar ve apandisit oldukça riskli durumlar arsında sayılmaktadır.

Bu belirsizlikten ötürü de bir kişinin dış gebelik riski taşıyıp taşımadığı anlık muayeneler ile anlaşılabilir.

Fallop Tüplerinde Enfeksiyon Riski

Fallop tüplerde var olmuş, tedavi edilmiş ancak tam olarak temizlenememiş olan bir enfeksiyon tüm genital bölgeye yayılabilir.

Bu dış gebelikte görülen en büyük risktir. Aynı zamanda ameliyatlardan da kaynaklanma ihtimali vardır. Fallop tüpleri ameliyat sonrası tıkanabilir, zarar görebilir ve değişiklik gösterebilir.

Kürtaj

Kürtajın normal şartlarda yapılması hiçbir şekilde bu sorunu doğurmaz. Ancak daha uygun fiyatla yapılan steril olmayan, vaktinden sonra yapılan, uygunsuz bir biçimde yapılan, aksiliklerle dolu olan bir kürtaj operasyonu dış gebelik sebepleri arasında olabilir.

Kısırlık ve Suni Hamilelik Metotları

Tüplerin hasar görmüş olması haliyle kısırlığa sebep olduğu için buna uygun tedaviler uygulanmaya başlar. Ancak bu kez de yumurta kalitesinin düşüşü, sayısının azalması mümkün hale gelir. Dış gebelik riski doğrudan artar.

Sigara

Sağlığımızın düşmanı olan sigaranın dış gebelik konusunda da çok fazla ön planda olduğunu söylemeliyiz. İçmeyen bir kadının sigara içen bir kadına kıyasla yarı yarıya daha rahat olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü sigara içenlerde dış gebelik riski iki kat daha fazla görülür.

Anne Olma Yaşı ve Kontrol Yöntemleri

Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması bu tarz normal olmayan şartlara sebep olabiliyor.

Haliyle bu tarz korunma yöntemlerinden sonra gebelikler sorunlu olduğunda sebep çok uzakta aranmıyor. Doğum yapmaya 35 yaşından sonra karar verdiyseniz dış gebelik riski çok fazladır.

Endometriozis

Rahim içindeki dokunun olması gereken yerden uzakta tüplerde birikmesine sebep olan rahatsızlıktır. Kronik olarak görüldüğünden çok fazla kişide teşhisi konulduğu görülmektedir.

Pelvik Enfeksiyonu

Cinsel yollardan vücudunuza yerleşmiş bakteri ve kötü huylu hücrelerin mesanenizden bağırsağınıza kadar tüm pelvik bölgesine yayılmasıyla oluşan enfeksiyon riskidir. Gebelik içinde riski büyük ölçüde oluşturmaktadır.

Spiral ya da RIA

Rahim içine yerleştirilerek doğum kontrolü sağlanması sık başvurulan yöntemler arasındadır. Korunma ihtimalinin %99 olduğu bu yöntemde oluşan %1’lik ihtimalin dış gebelik olarak görüldüğünü belirtelim.

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik belirtileri arasında hiç anlaşılmayan bazı faktörler oluşabilir. Her ne kadar genellikle kadınların hamile olduğu dönemde daha dikkatli olduklarını bilsek bile bu kadar ters bir durum psikolojik olarak dahi akla getirilmez. Muayenelerin sık sık ve düzenli yapılması dış gebelik nedenleri için çok önemlidir.

Adet Gecikmesi

Gebelik Testinin Sürekli Pozitif Çıkması
Halsizliğe dayalı olan bayılma eğilimi
Vajinal kanamaların şiddetinin ve süresinin artması
Alt karın bölgesini kaplayan ve sürekli olarak gerilen bir ağrı
Mide bulantısı ve bulantıya bağlı kusma hissi
Omuzlarda, kemik ve omur bölgesinde ağrı hissi
Başta dönme ve keskin bir ağrı
Görüldüğü üzere birçok belirtinin hamileliğin normal belirtileri ile örtüştüğü açıktır. Bu yüzden de net olarak dış gebelik belirtileri anlaşılamayabilir.

Dış Gebelik Olduğunda Ne Yapılır?

Dış gebelik için zaten mümkün olduğu kadar hastanede olmanız gerekir.

Zira kendiniz fark edemeyeceğiniz bir durum olduğu için bir ultrason muayenesi ya da kan tahlili buna sebebiyet verebilir.

Hemen ardından ise gebelik testinin pozitif çıkmasıyla birlikte ultrason görüntüsünün uyuşmaması sonucunda tespit ve tanı yapılmış olur.

Dış gebelik teşhisi ile birlikte hastanede birkaç gün gözlem altında tutulduktan sonra müdahale için kan değerleriniz ve vücut yapınız göz önüne alınır.

Medikal Dış Gebelik Tedavisi

Metotreksat kullanımıyla tek dozda, eğer tek doz ile çözülemezse iki dozda tedavi uygulanır.

Cerrahi Dış Gebelik Tedavisi

Laparatomi
Salpenjektomi
Salpingo-ooforektomi
Lineer Salpingostomi
Salpingosentez